tiistai 13. marraskuuta 2012

Petri Tamminen: MuistelmatLukaisin erään junamatkan aikana Petri Tammisen Muistelmat. Ne eivät millään muotoa ole "tavalliset" muistelmat enkä sitä odottanutkaan. Odotin jotakin samanlaista kuin vuonna 1994 ilmestynyt, huikean hieno Elämiä on. Muistelmat onkin kerronnaltaan hyvin samankaltainen, mutta Elämien ideaa on siinä muokattu hieman toiseen suuntaan.

Tamminen on lakonisen tyylin mestari. Hän tietää, mitä pitää kertoa ja mitä voi jättää kertomatta. Muistelmissa hän keskittyy elämän pieniin hetkiin yhden ihmisen näkökulmasta. Nämä hetket voivat olla muistoja jostakin tilanteesta, ohikiitäneitä hetkiä, joissa jokin pieni seikka kiinnitti huomion.


1973, Mietoinen KUULARINKI
Vanhaemäntä tiesi paljon. Hän katseli kahden kilometrin päähän naapurin pihaan ja kertoi näkevänsä siellä luudan nojallaan ovea vasten. Minä työnsin poikien kanssa kuulaa navetan päädyssä. Kuula lensi kolmen metrin päähän. Vanhaemäntä käveli ohi. "No mitäpä ne pojat?" Minä tuijotin maahan ja sanoin: "Ei tiedetä vielä."

Ne voivat olla myös hetkiä, tapahtumia, joilla on elämässä suurempi merkitys. Hetkiä, jotka ovat muovanneet tulevaisuutta.


2001, Vääksy ONNI
Tytön rinta kohoili, numerot vaihtuivat happikaapin digitaalimittarissa. Ulkona oli talvi, miehet seisoivat sairaalan ovella tupakka suussa ja puhelin kädessä. Kolmen kuukauden päästä toukokuussa heräsin tyttö kainalossani. Kahvinkeitin rohisi keittiössä. Ruohonleikkuri pärisi jossakin kaukana. Maailma oli käynnissä ja me saimme herätä siihen.

Oli muisto millainen tahansa, sen hienous piilee siinä, että kuka tahansa voi samaistua siihen, ottaa muiston omakseen. Kenenkään muistot eivät tietenkään ole täsmälleen samanlaisia, mutta jokainen tunnistaa taustalta sen muiston ytimen.

On minun silti myönnettävä, että olin hieman pettynyt. Muistelmat ei mielestäni yllä Elämien tasolle. Kerronta ei ole aivan yhtä oivaltavan nasevaa. Toisaalta syy voi olla lukutavassa: luin kirjan todella nopeasti enkä ole lukemisen jälkeen palannut siihen. Luru pohti olisiko tämän kirjan kohdalla hidas, makusteleva lukunopeus toimivampi. Ehkäpä.

Osallistun kirjalla Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahtiin ja Satun Lyhyesti-minihaasteeseen (kirjassa on vain 78 sivua!).


Tamminen, Petri: Muistelmat (Otava 2004) 
Kansi: ? / Kannen kartta: Museovirasto

4 kommenttia:

 1. Tämä oli tosiaan nopealukuinen, ehkä liiankin - tulee nielaistua purematta. Tämäntyyppistä tekstiä olisi mukava lukea pieninä paloina "säännösteltynä". Miten olisi kirja, joka olisi pätkitty päiväannoksiksi esimerkiksi kalenterin lehdille tai joka-aamuisiin sähköposteihin? (Vink vink, kustantamot!) Tuo "2001, Vääksy" oli muuten yksi suosikeistani kirjassa. Koskettava tiivistys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Joka aamu tupsahtaisi sähköpostiin yksi luku/novelli. Aamulla se tulisi luettua silmät ristissä nopsasti läpi, mutta ehkäpä siihen sitten palaisi päivän mittaan. Ainakin olisi aikaa pohdiskella lukemaansa.

   Mäkin tykkäsin tuosta Vääksystä. Oli koskettavin muistelma.

   Poista
 2. Kappas, minusta tämä taas oli paljon parempi kuin Elämiä, varmaan suosikkini Tammisen kaikista lyhäreistä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!