Eletään vuotta 1996. Emma ja Josh ovat naapuruksia ja parhaita ystäviä. Tai olivat bestiksiä, kunnes jotakin tapahtui. Emma saa isältään oman PC:n ja Joshin äidiltä rompun, jolla voi asentaa siihen netin. Avattuaan internetin ensimmäisen kerran näytölle ilmestyy sivu, jossa on kuvia ja typeriä, tarkoituksettomia tekstejä. Facebook. Järkytyksekseen Emma löytää näytöltä myös itsensä - viidentoista vuoden kuluttua. Hämmentyneenä Emman on pakko kertoa löydöstään jollekin, ja se joku on tietysti Josh, vaikka heidän välinsä ovat olleet jäätävät jo monta kuukautta. Aluksi Emma ja Josh luulevat Facebookia jonkun tutun tekemäksi pilaksi, mutta toteavat pian, ettei kukaan voisi tai osaisi tehdä tällaista pilaa.
Emma huomaa, että hänen tulevaisuuden minänsä vaikuttaa onnettomalta ja ryhtyy toimiin sen muuttamiseksi. Teki hän kuitenkin mitä tahansa, onneton Emma on ja pysyy. Samalla hän tajuaa, että kaikki, pieninkin valinta tai päätös, muokkaa tulevaisuutta. Paljon ehtii tapahtua ennen kuin Emma ja Josh ymmärtävät, että tämä hetki on tärkein. Tämä hetki on se, joka tekee tulevaisuuden. Kukaan ei voi kuitenkaan nykyisyyden perusteella aavistaa mihin suuntaan elämä vie.
Jay Asherin ja Carolyn Macklerin Sinä ja minä sitten joskus -romaanissa on nuortenkirjallisuudelle tyypillisesti paljon ihmissuhdesäätöä. Emma ei oikein tiedä, mitä haluaisi. Josh on hänelle tärkeä, mutta hänhän on vain Josh - ystävä, itsestäänselvyys. Lisäksi on liuta muita poikia: ex-poikaystävät, nykyinen poikaystävä Graham sekä unelmapoikaystävä Cody.
EmmaSanoin kavereilleni, että jätän Grahamin heti kun näen, mutta en voi tehdä sitä tänään. Graham on paraikaa pelaamassa ultimatea kadun toisella puolella puistossa ja minä piileskelen huoneessani asentamassa uutta tietokonettani. (Aloituskappale s. 8)
Josh unelmoi Emmasta, mutta kun Facebook kertoo hänen menevän naimisiin koulun upeimman tytön, Sydneyn, kanssa, hän alkaa toimia sen mukaisesti. Oman lisänsä suhteiden soppaan tuovat Joshin parhaan kaverin, Tysonin, ja Emman parhaan kaverin, Kellanin, on-off-suhde ja Emman äidin suhde Martiniin, uuteen isäpuoliehdokkaaseen.
Facebook-tulevaisuus tuo kirjassa nuorten elämän ja ihmissuhteiden käsittelyyn oman sävynsä, joka on mielestäni hauska ja yllättävän raikas. Tarinan ytimessä ei sinänsä ole mitään uutta. Se etenee vaivattomasti eikä tekstissäkään ole mitään vikaa. Itselleni kirja oli mielenkiintoista luettavaa senkin takia, että olin vuonna 1996 suurin piirtein samanikäinen kuin Emma ja Josh kavereineen ovat. Ysärinostalgia ei kuitenkaan lyö yli vaan on melko hienovaraista hitaine nettiyhteyksineen, filmien teettämisineen ja puhelinkortteineen. Tärkeintä ovat ihmisten väliset suhteet ja nuoruus, eivätkä ne ole pohjimmiltaan muuttuneet miksikään viidessätoista vuodessa.
Kirjasta on tykätty (:D) myös Saran Kirjoissa.
Asher, Jay & Mackler, Carolyn: Sinä ja minä sitten joskus (Otava 2012)
Englanninkielinen alkuteos: The Future of Us (2011)
Suomentanut Laura Honkasalo
Kansi: ?
Tintti, kommentoinkin tuonne blogiini, että hauska sattuma, kun luettiin tämä samaan aikaan!
VastaaPoistaMinullekin tuli kirjasta mieleen sana raikas ja tuo kirjan idea on todella hyvä. Kuuntelin kirjailijoiden toisenkin haastattelun ja siinä he kertoivat, että elokuva on tekeillä kirjasta. Ehkä katsonkin sen joskus tulevaisuudessa. :)
Ai, tästä tulee elokuva? Hyvä tietää :)
Poista