keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Jäljellä ja Toisaalla


 
Salla Simukan tänä vuonna ilmestyneet nuortenromaanit Jäljellä ja Toisaalla muodostavat tarinallisesti tiiviin parin: molemmat on luettava, jotta tarinasta tulisi kokonainen.

Emmi sulki silmänsä ja mietti, millaista olisi kuolla. (Aloituskappale Jäljellä s. 5)

Romaanit sijoittuvat tulevaisuuden Suomeen, jossa olot eivät kovin paljon eroa omistamme. Suurin ero on se, että ihmisistä pyritään saamaan kaikki irti kartoittamalla heidän lahjakkuusalueensa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Koulussa oppilaat on jaettu ryhmiin näiden alueiden mukaan, ja heitä opetetaan niiden perusteella. Jäljellä-romaanin päähenkilö 15-vuotias Emmi on poikkeuksellisesti edelleen Potentiaali, jonka lahjakkuusalue ei vielä ole löytynyt. Hän kokee olevansa mitätön, näkymätön - jopa omalle perheelleen. Niinpä hän päättää karata. Mutta kun hän palaa takaisin, hän onkin jäänyt yksin. Mitä on tapahtunut? Onko hän ainoa ihminen koko kaupungissa? Suomessa? Maailmassa?

Mitä tapahtui kun se oli ohi? (Aloituskappale Toisaalla s. 6)

Toisaalla-romaani täydentää tarinan, kertoo mitä tapahtui, mistä oikein on kyse. Romaanin kertojana toimii 18-vuotias Samuel. Hänen ja Emmin polut risteävät yllättävällä tavalla. Juonesta ei voi kertoa mitään, ettei vahingossa tulisi paljastaneeksi liikaa molemmista romaaneista, koko tarinasta. Sen verran voin hehkuttaa, että molemmat romaanit luin melkein yhdeltä istumalta, niin mukaansatempaavia ne ovat. Simukka osaa kuljettaa jännittävää tarinaa kutkuttavasti eikä kielessäkään ole mitään moitittavaa.  

Jäljellä luettuani olin aivan ihmeissäni, mistä on kysymys ja yritin saada Toisaalla-kirjan käsiini mahdollisimman nopeasti. Ihmetykseni olikin vielä suurempi, kun siinä sitten kerrotaan melkein heti, mikä on homman idea. Silti halusin lukea eteenpäin, koska oli pakko saada tietää, miten tähän on päädytty, mikä on kenenkin osa.

Mainitsin jo aiemmin tämänhetkisestä trendistä käyttää satuja kirjojen, elokuvien ynnä muiden pohjana tai osana. Myös Jäljellä ja Toisaalla liittyvät tähän kerhoon: Emmi rakastaa satuja, vaikka niillä ei tulevaisuuden Suomessa enää sijaa olekaan. Jäljellä-romaanissa Emmin yrittäessä ratkaista tyhjän maailman salaisuutta hän saa jostakin satukatkelmia. Hän tulkitsee ne vihjeiksi, joiden avulla ehkä voisi ymmärtää mitä on tapahtunut. Mutta mistä ne tulevat?


En voi muuta tehdä kuin kehua näitä romaaneja, niin hyviä ne ovat. Vau! Menkää ja lukekaa!

Romaaneihin on ihastuttu myös Saran kirjoissa, jossa on luettu sekä Jäljellä että Toisaalla, ja Kirjamielellä-blogissa.

Haasteet: Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti


Simukka, Salla: Jäljellä (Tammi 2012)
Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Ea Söderberg

Simukka, Salla: Toisaalla (Tammi 2012)
Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Ea Söderberg
 

4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä! Nämä kirjat ovat todella hyvä ja toimiva kokonaisuus. Erittäin koukuttavia! Jäljellä -romaani mahdollisti erilaisiin pohdintoihin, mitä on tapahtunut ja sen hiukan karmivakin tunnelma jää mieleen pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäljellä-romaani tosiaan jätti vähän ikävän fiiliksen.. Minulle tuli "muinoin" sama tunne Matrix-elokuvan jälkeen: Mitä jos?

   Poista
 2. Luin molemmat kirjat tänään. Aivan ihana sarja! Ja ilman toista osaa ei toinen ole mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin ihana? Seuraavaksi kenties Simukan Lumikki-trilogia?

   Poista

Kiitos kommentistasi!