maanantai 21. lokakuuta 2013

Sinikka Nopola: Ei tehrä tästä ny numeroo


Sinikka Nopolan Ei tehrä tästä ny numeroo oli ensimmäinen äänikirjakokemukseni. Kuuntelin kirjan ajaessani Turkuun kirjamessuille. Yksinäinen automatka ei kirjaa kuunnellessa tuntunut enää niin yksinäiseltä ja matkakin hurahti kuin huomaamatta. Äänikirjan lukijoita, tamperelaisnäyttelijöitä Seela Sellaa ja Esko Roinetta oli ilo kuunnella. Hämäläismurre tuli heiltä aidosti, pakottamatta. Loistavat lukijavalinnat siis!

En silti tiedä, tuleeko äänikirjoista uusia ystäviäni muutoin kuin pitkillä automatkoilla (joita harrastan melko harvoin). En osaa kokeilematta sanoa, pystynkö muulloin keskittymään kirjan kuuntelemiseen. Ehkä pitäisi vielä kokeilla kuunnella kirjaa vaikkapa kotitöitä tehdessä. 

Entäs se kirja sitten? 

Ei tehrä tästä ny numeroo koostuu lyhyemmistä jutuista, jotka käsittääkseni on julkaistu aiemmin irrallisina juttuina. (Korjatkaa jos olen väärässä!) Jutut kertovat hämäläisistä ja osuvat kyllä melkoisen lähelle. Ne nimittäin piirsivät melko tarkan kuvan eräästä hiljattain edesmenneestä tärkeästä ihmisestä. Hämäläinen ei hötkyile turhasta, tyytyy osaansa eikä korosta itseään. Sellainen oli minunkin mummoni.

Kirja on varmasti myös hauska. Kyllähän minäkin itsekseni tyrskähtelin, mutta taisinpa tirauttaa pari kyyneltäkin. 

Kirja olisi ansainnut paljon hauskemmalla otteella kirjoitetun tekstin. En kuitenkaan voi sille mitään, että se henkilöityi minulla niin vahvasti.


Nopola, Sinikka: Ei tehrä tästä ny numeroo (WSOY 2004)

Lainattu kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!