lauantai 1. joulukuuta 2012

Venla Saalo: Kirkkaalla liekillä


Monta viikkoa on kulunut niin ettei Maarian huoneessa ole liikahtanut mikään, sälekaihtimet eivät ole heilahtaneet eikä valoja ole sytytetty (Aloitus s. 7)

Kuva: Robustos
Venla Saalon esikoisromaani Kirkkaalla liekillä alkoi kiinnostaa minua sen jälkeen, kun luin Finlandia Junior -raadin perustelut sen nostamisesta yhdeksi ehdokkaaksi. Romaani kertoo Maariasta, veljensä menettäneestä 15-vuotiaasta. Veljen kuolema on ajanut Maarian hulluuden partaalle, sillä hän ei oikein osaa käsitellä asiaa. Tai hän käsittelee sitä omalla tavallaan: kapinoimalla kaikkia auktoriteetteja vastaan, tappelemalla läheistensä kanssa - ja haaveilemalla tuhopoltosta.

Olin ensimmäisten parinkymmenen sivun ajan todella hämmentynyt: Mitä tämä nyt oikein on olevinaan? En päässyt millään sisälle tekstiin, joka etenee tajunnanvirtamaisesti vähäisin välimerkein. Olin jo luovuttaa. Jonkin matkaa luettuani huomasin kuitenkin tekstin imaisseen minut mukaansa, sillä niin kaunista ja luontevaa se on. Kieltä on ilmeisesti jonkin verran kritisoitukin - lähinnä välimerkittömyyttä - mutta minun mielestäni se on upeaa. Väittäisin, että juuri kielen ja kerrontatavan vuoksi lukijan on helppo samaistua Maariaan tai ainakin ymmärtää häntä.

Synkästä aiheestaan huolimatta romaani ei ole lohduton, sillä liekkien tuolla puolen hohtaa vielä kirkkaampaa valoa. Vähitellen Maaria ymmärtää erään ystävän avulla, miten saa elämästä kiinni, miten surun saa työnnettyä syrjään. Myös Maarian äiti tarvitsee hieman herättelyä.

Minun oli aluksi myös hankala sijoittaa kirjan tapahtumia mihinkään tarkkaan aikaan. Romaani sijoittuu nykyaikaan Facebookeineen, mutta siinä on paljon kasaripunkfiilistä. Myös henkilöiden nimet (Maaria, Pete, Kale) vievät ajassa taaksepäin.

Kirkkaalla liekillä on upea kirja. Kieli on runollista, hienoa ja kerronta rikkoo kaavoja tarinaan sopivalla tavalla. Myös itse tarina on toimiva, vaikka lopetus ei ehkä ollutkaan aivan mieleiseni. Toisaalta onnelliset loput taitavat kuulua nuortenkirjallisuuteen. No, kuuluvathan ne muihinkin tarinoihin.

Kirjan ovat lukeneet myös Sara ja Kirsi.

Haasteet: Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti


Saalo, Venla: Kirkkaalla liekillä (Robustos 2012)
Kansi: Sára Köteleki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!