lauantai 15. joulukuuta 2012

Kirjabloggaajien joulukalenterin 15. luukku


Oli jouluaatto. Valkoinen lumivaippa peitti pihan. Ilta hämärtyi, ja valot tuikkivat keittiön ja salin ikkunoista. Siellä katettiin joulupöytää. Kohta talonväki kokoontuisi jouluaterialle.


Näin alkaa Sven Nordqvistin Joulupuuro-kuvakirja, joka henkii joulun lämmintä tunnelmaa ja painottaa  tietynlaista joulun ideaalia valkeine maineen, runsaine jouluaterioineen ja joulupukkeineen.

Joulupukki jakoi lahjat, korttien runot luettiin ääneen, lahjapapereita kertyi kasoittain.


Ei sillä, minäkin rakastan joulua ja tietysti toivon joka vuosi, että se olisi juuri tuollainen idyllinen unelmajoulu. Kaikkien joulu ei kuitenkaan ole samanlainen. Toiset joutuvat olemaan töissä, jotkut sairastuvat ja joutuvat jopa sairaalaan, toisten joulunviettoa varjostaa rahan puute (enkä nyt tarkoita sitä, ettei joulua voisi viettää vähemmälläkin rahalla ja materialla). On tietysti myös sellaisia ihmisiä, jotka vihaavat joulua ja haluavat ihan tarkoituksella viettää sen perinteistä poikkeavalla tavalla. 
Etsiessäni sopivaa katkelmaa törmäsin Martti Anhavan, Juhani Kohosen ja Jaana Koistisen toimittamaan Erilaista joulua -novellikokoelmaan. Oli mielenkiintoista huomata, että jos vaikkapa joutuu viettämään joulun armeijan harmaissa, yritetään sielläkin saada jotenkin aikaan perinteistä joulutunnelmaa. Näin on esimerkiksi tässä Pentti Haanpään novellissa Joulu kasarmissa (alun perin vuonna 1928 ilmestyneestä novellikokoelmasta Kenttä ja kasarmi), mutta se on oikeastaan yhteistä monelle antologian novellille. 

- No, pojat, tämä on jouluaatto, mutta silti meidän on tehtävä pieni marssi, ennenkuin rupeamme juhlan valmistuksiin ja viettoon. Emme ole tulleet tänne laiskottelemaan. Tämä asevelvollisuusaika on niin lyhyt. Sekuntiakaan ei saisi mennä hukkaan.
--
Soppa syötiin ja alkoi kova touhu joulun vastaanottamiseksi. Lakaistiin, räiskittiin vettä, käsiteltiin märkiä rättejä, raskaita rautasänkyjä laahattiin ulos ja sisään, piiskattiin peitteitä ja patjapusseja. Ulkona luotiin lunta. Sitten järjestettiin kaapit ja vuoteet. Ojennus, ojennus. Käytävälle tuotiin suuri kuusi ja koristettiin pumpuleilla ja kynttilöillä. Sitten oli tupatarkastus, ja niinpä voi joulu tulla kasarmiinkin, lumiselle maalle, tähtiä välkkävän taivaan alle.
--
Sitten istuttiin syömään jouluateriaa luentotuvan pitkältä pöydältä. Oli sianlihaa, jotkut palat kyllä sitkeitä ja verisiäkin. Kokeilla oli ollut kiire. Oli riisipuuroa, mutta siinäkin oli jotakin epäpyhää, kuten joku sotavanhus luuli. Kun sitä söit, tuntui vatsassa, kuten olisi tiilikiven niellyt. Mutta hedelmäsoppa - naiminen, kuten sitä nimitettiin - oli makeaa ja moitteetonta.
--
Jaettiin lahjoja: tupakkaa, makeisia, kyniä ja paperia. Joku luki kertomuksen, laulettiin ja istuttiin, tupakoitiin ja puheltiin.

Kaikkialla joulutunnelma ei tietenkään kohoa kattoon minkään avulla. Kaikkialla sitä ei sinne halutakaan. 


Toivotan teille stressitöntä joulunodotusta ja hyvää joulua, juuri sellaista kuin itse haluatte viettää.Ps. Eilinen kirjabloggaajien joulukalenterin luukku aukesi Sivukirjastossa Susan Cooperin parissa. Huomenna näemme mitä Lumiomenan Katja on omaan luukkuunsa kätkenyt.


Nordqvist, Sven: Joulupuuro (Tammi 2010)
Alkuteos: Julgröten (1986)

Anhava, Martti - Kohonen, Juhani - Koistinen Jaana (toim.): Erilaista joulua - kertomuksia ja kuvauksia (Otava 1998)

8 kommenttia:

 1. Kiitos joulutunnelmasta!

  Sinulle on Erjan lukupäiväkirjassa tarjolla tsemppiä ja tunnustuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Erja, tunnustuksista! :)

   Mukavaa joulunodotusta sinulle!

   Poista
 2. Tuo on totta, että kyllä sitä joulutunnelmaa aina yrittään tehdä, olisitä missä tahansa. Me vietimme kolme joulua Moskovan kodissamme ja yritimme päästä joulutunnelmaan, vaikka ympärillä kuhisi suurkaupungin tuiki tavallinen arkipäivä. Kyllä se jotenkin onnistui kun linnoittauduimme tiiviisti kotiin ja netin kautta pystyi kuuntelemaan jopa joulurauhan julistuksen.

  Tuo Haanpään juttu pitää laittaa muistiin.

  Hyvää joulunodotusta myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on välillä yritetty houkutella ulkomaille jouluksi, mutta en lähde. Luulen, etten osaisi olla muualla. Mutta lähipiirissä on ihmisiä, jotka viettävät mielellään joulua muualla ja ihmisiä, jotka joutuvat olemaan jouluna töissä. Siksi tämä luukku.

   Poista
 3. Kiitos mielenkiintoisesta luukusta! Omannäköistä joulua siis kaikille. :)

  VastaaPoista
 4. Hieno ja ajatteluttava luukku. Tuo Erilaista joulua alkoi kiinnostaa heti, kirjalla on aika kiinnostavat toimittajatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaista joulua -kokoelmassa on monta mielenkiintoista novellia, joista olisi voinut ottaa muutakin esiin. Siellä on esim. tarina muumien joulukuusesta, Sillanpäätä, Jotunia. Tällä kertaa mentiin kuitenkin armeijalla ja Haanpäällä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!