lauantai 25. lokakuuta 2014

Terveisiä kirjamessuilta!


Huh! Kaksi päivää kirjamessuilua takana ja olipahan mukavat kaksi päivää.


Messuhulinaa perjantaina

Eilen perjantaina olin messuilla kuutisen tuntia. Käytin aikani yleiseen haahuiluun, ystävän kanssa juoruamiseen ja ostosten tekemiseen. Kannoin kotiin kahdeksan kirjaa, joista suurin osa menee lahjoiksi. Muutamaa esiintymistä kävin kuuntelemassa mutten yhtäkään ihan kokonaan jaksanut. Mielenkiintoisin oli Louhi-lavan käännöskeskustelu, jossa mukana olivat J. Pekka Mäkelä, Sarianna Silvonen, Johanna Vainikainen-Uusitalo ja Satu Hlinovsky. Keskustelun fokus oli spekulatiivisessa fiktiossa, jota kaikki edellä mainitut ovat kääntäneet.

Vastapainona perjantaille oli lauantainen messupäiväni täynnä kirjallisia kohtaamisia. Ne alkoivat heti aamusta WSOYn ja Tammen kirjabloggaajille järjestämällä brunssilla. Kuulin, kun Maritta Lintunen, Sinikka Nopola, Jari Järvelä, Riina Katajavuori, Kim Leine ja Paolo Giordano kertoivat uutuuksistaan. Kertoivatkin Ella Kannisen haastattelemana niin mielenkiintoisesti, etten pannut ollenkaan pahakseni, että sain valita muutaman haastattelussa olleen kirjailijan kirjan mukaani.

Kim Leine kertoi romaanistaan Ikuisuusvuonon profeetat.

Paolo Giordano ja Ella Kanninen

Muutaman pikaisen, perjantaina ostamatta jääneen kirjan haettuani siirryin kuuntelemaan Anne Leinosen ja J. Pekka Mäkelän keskustelua suomikummasta. He muun muassa määrittelivät, mitä suomikumma tarkoittaa ja antoivat kuulijoille lukuvinkkejä. Heidän mainitsemistaan kirjoista omalla lukulistallani ovat muun muassa Johanna Sinisalon Sankarit sekä jo monelle kielelle käännetty Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Myös J. Pekka Mäkelän kääntämä China Miévillen Toiset alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

Sitten suuntasin Boknäsin osastolle kirjabloggaajien omaan nurkkaukseen odottelemaan oman vinkkausvuoroni alkua. Päivystin pisteellä yhdessä Luetut, lukemattomat -blogin Liisan ja Booking it some more -blogin Booksyn kanssa. Nurkkauksessamme koettiin mukavia hetkiä, kun esikoiskirjailija Elias Koskimies poikkesi moikkaamaan meitä bloggaajia, ihan tarkoituksella. Laitoimme (tai Booksy laittoi) Koskimiehen perustelemaan meille, miksi meidän pitäisi lukea hänen Ihmepoika-romaaninsa. Sen verran vakuuttavasti hän kirjastaan ja sen taustoista kertoi, että lukulistalle meni. Koskimiehen tehdessä lähtöä paikalle ilmaantui toinen esikoiskirjailija, Tommi Kinnunen, joka tuli kotoisaan nurkkaukseemme jalkojaan lepuuttamaan. Samalla pääsimme vinkkaamaan hänelle luettavaa. Kinnunen halusi vinkata meille vastavuoroisesti jotakin ja päätyi suosittelemaan Emmanuel Carrèren Viikset-romaania. Sekin kuulosti niin mielenkiintoiselta, että lukulistani kasvaa vielä silläkin.

Kirjabloggaaja kiittää ja kuittaa!

14 kommenttia:

 1. Oli hauska päivystystuokio bloggaajanurkkauksessa. Kiitos seurasta! :)

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva messuraportti! Ja äh, bongasin kyllä nuo kääntämis- ja suomikummakeskustelut ohjelmasta mutta unohdin sitten koko asian. Hyvä kuitenkin näin sinun välitykselläsi kuulla! Sinisalon Sankarit kiinnostaa itseäkin, Toiset luin tuossa jokin aika sitten ja se oli oikein mainio joskin todella monimutkainen mutta mielestäni kiinnostavasti sellainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Linnea! Kääntämiskeskusteluun ajauduin ihan sattumalta ja jäin sitä mielenkiinnosta kuuntelemaan. En illalla postausta kirjoittaessani tullut kirjoittaneeksi siitä, mistä keskusteltiin (nimien kääntämisestä, saako pisteen paikkaa muuttaa jne.).

   Aika moni suositeltu kirja kiilasi lukupinossa kärkisijoille.

   Poista
 3. Olipa teillä mahtavat vinkattavat, vau! Ihmepojasta raporttia odotellen. Itse olen enemmän Kinnus-kansaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin, Arja! Minä en ole itse asiassa vielä lukenut kumpaakaan. Palaan asiaan jossain vaiheessa. :)

   Poista
 4. Oli kiva nähdä! Teillä oli kyllä ihan mahtavat pistäytyjät siellä cornerissa! :)

  P.S. Ruohola = Lintunen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva nähdä sinuakin! Joo, oli vähän hämmentävää, kun yhtäkkiä paikalle paukkaa kirjailijoita. :)

   Kiitos, Maria, että huomasit. Korjasin. Oli tainnut mennä kirjailijan ja kirjan nimet sekaisin..

   Poista
 5. Oli mukava nähdä! Ja mainiota että pari kirjailijaakin uskaltautui teille "asiakkaaksi", hauskaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava tavata sinutkin, Pihi nainen! Koskimies ja Kinnunen olivat molemmat oikein mukavia ja sympaattisia tyyppejä. Kivaa oli! :)

   Poista
 6. Oli kiva nähdä. Satuin olemaan paikalla, kun Koskimies pyrähti paikalle, mutta harmi, että missasin Kinnusen. Ja brunssikin minulta jäi väliin, kun valitsin sen lentopallon. Vähän kyllä sitten harmitti, kun kuulin monilta miten antoisa brunssi oli ollut. No, ehkä ensi vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva nähdä sinuakin, jaana! Ei lentopallossakaan mitään vikaa ole. Eiköhän ensi vuonna taas pääse brunsseilemaan ja kirjailijoita tapaamaan. :)

   Poista
 7. Messut missanneena (kyllä minä vielä joku vuosi tulen...) näitä messupäivityksiä on todella mukava lukea :) Kiva kuulla, että kirjailijat ovat uskaltautuneet juttusille bloggaajien nurkkaukseen! Sekä Koskimiehen että Kinnusen kirjat pitäisi minunkin lukea, aion ottaa myös vinkistä vaarin tuon Viikset-teoksen suhteen. Yhden lukemani Carrèren perusteella tiedän odottaa mielenkiintoista lukuhetkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että messupostauksista on iloa. :) Olisi kiva tavata, joten toivottavasti jossain vaiheessa pääset messuilemaan. Nyt alkoi entistä enemmän kiinnostaa tuo Viikset. Tänään jo kirjastossa meinasin etsiä sen käsiini, mutten sittenkään ehtinyt.

   Poista

Kiitos kommentistasi!