perjantai 24. toukokuuta 2013

2000-luvun parhaat kotimaiset romaanit


Helsingin Sanomat kyselee lukijoiltaan viittä 2000-luvun parasta kotimaista romaania. Kyselyyn vastaajan pitäisi myös perustella, miksi juuri nämä. Muutama kirjabloggaaja on jo oman listansa julkaissut, ja ajattelin liittyä joukkoon oman listani myötä.


2000-luvun viisi parasta kotimaista romaania ovat mielestäni:

1. Sofi Oksasen Puhdistus, koska sen tarina on koskettava ja vahva, omaääninen. Koska se kertoo tarinan, jollaista ei vielä ollut kerrottu. Koska minä muistan ja tunnen sen edelleen.

2. Kjell Westön Missä kuljimme kerran, koska tämän kirjan luettuani rakastuin Helsinkiin, 1920-lukuun ja Westön tapaan kertoa. Koska romaani kertoo suuren tarinan.

3. Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, koska tarina rakentuu taitavasti ja kokeilevasti moniäänisyyden kautta. Koska tarina on kaunis ja surullinen.

4. Salla Simukan Jäljellä, koska tämä kirja oli yksi viime vuoden huikeimmista lukukokemuksista. Koska nuortenkirjallisuus voi olla samalla viivalla "aikuisten kirjallisuuden" kanssa ja vetää sille vertoja.

5. Maria Turtschaninoffin Helsingin alla, koska voin mielessäni palata milloin vain pääkaupunkimme alla sijaitsevaan Alistadiin ja antautua huimaan seikkailuun. Koska kotimainen fantasia on taidokasta ja loistavaa.


Ohjeissahan ei rajata nuortenkirjallisuutta äänestyksen ulkopuolelle, joten totta kai listaltani sitä löytyy! Mutta olipahan hankalaa. Näemmä nostan tärkeimmäksi kriteeriksi hyvän, vahvan ja koskettavan tarinan. No, siitä minä kirjan muistan ja hyvän tunnistan. Monta upeaa romaania jäi listan ulkopuolelle, koska kaikkia ei voi valita viiden parhaan joukkoon. Mennään nyt tällä.


16 kommenttia:

 1. Kiva, että listallasi on Ennen päivänlaskua ei voi! Minäkin äänestin sitä. Ja Puhdistusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vahvasti epäilen Puhdistuksen vievän voiton. Ennen päivänlaskua ei voi on hieno kirja, joka ehdottomasti ansaitsee paikan tällä listalla.

   Poista
 2. Kolme ensimmäistä olen lukenut. Hienoja kirjoja! Puhdistus oli minullakin listan ensimmäisenä.

  Noita nuortenkirjojakin olen pitänyt käsissäni, mutta jättänyt vielä kirjastoon. Täytyy tarttua niihin tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdistus on hieno, enkä ihmettele, että se on monien listalla mukana.

   Lainaa ja lue ihmeessä ainakin nuo mainitsemani nuortenkirjat! Hienoja molemmat. Nuortenkirjojen laatu on nykyään jotain ihan muuta kuin silloin, kun itse olin nuori.

   Poista
 3. Ykkönen on mulla sama, samoin Sinisalo löytyy listaltani eri kirjalla :) Näitä on valaisevaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin pitää tehdä nyt joku tsekkauskierros, sillä yritin välttää näiden listojen lukemista ennen oman listani tekemistä. :)

   Poista
 4. Missä kuljimme kerran on yksi minunkin suosikkini. Muita viiden listallani olisivat varmaankin Laura Honkasalon Sinun lapsesi eivät ole sinun, Markus Nummen Karkkipäivä, Oksasen Stalinin lehmät ja Elina Hirvosen Että hän muistaisi saman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nummi on lukulistallani, samoin Hirvonen. On kyllä hauska vertailla näitä listoja. :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen lista täälläkin! Olen lukenut noista kolme ensimmäistä. Hyviä olivat. En kyllä tiedä, mitkä kirjat valitsisin omalle listalleni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mäkin olen tässä muiden listoja lukiessani huomannut, että monta todella hyvää jäi omani ulkopuolelle. Toisaalta mietin tätä eilisestä lähtien, joten uskoisin, että seison tämän takana vielä huomennakin. :) Viisi on kuitenkin ihan liian pieni määrä rajattavaksi! Kymmenen olisi voinut olla helpompi ;)

   Poista
 6. Sama täällä, kolme ekaa tuttua, loput eivät, mutta nuo valintasi ovat todella hienoja kirjoja. Ja listahan eläisi tosiaan päivittäin jos sitä uudelleen miettisi, itse en ole vielä edes yrittänyt rajata viiteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkeenpäin tosiaan alkoi tulla monia muitakin hyviä mieleen, mutta nuo listassani ovat sellaisia, jotka järjestäen nimeän lempikirjoikseni. Ei siis kovin pahasti metsään mene tälläkään listalla. :)

   Poista
 7. Hieno lista, Tintti! Itse olen tosin lukenut siltä Westön, joka kieltämättä on hieno ja upea kirja ja löytyisi myös omalta listaltani. :) Myös Sinisalon kirja on tuttu ja vaikka lukemisesta on aikaa muistan tarinan vahvana.

  Minua kiinnostaisi kovasti tuo Simukan Jäljellä sekä Turtschaninofin Helsingin alla. Pitänee laitata listalle jos ehtisi vaikka tämän vuoden puolella niitä lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Linnea! Lue ihmeessä Jäljellä ja Helsingin alla. Luulen, että pitäisit niistä. Simukalta tosin "pitää" lukea myös Jäljellä-romaanin jatko-osa, Toisaalla, jotta tarinasta tulee kokonainen.

   Poista
 8. Kiitos muistutuksesta! Mun listalla on ehdottomasti Ennen päivänlaskua ei voi, mutta muuten olen tehnyt laajahkoa lukulistaa kaikista, jotka vähintään pitää lukea ennen kuin voi päättää. Turtschaninoff on sillä listalla. Olen selkeästi kokenut jonkinlaisen kotimaisen kirjallisuuden herätyksen, mikä tahansa tekosyy lukea lisää suht tuoreita kotimaisia näemmä rokkaa. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimainen tosiaankin rokkaa :) Mä taisin olla vähän turhan hätäinen tän mun listan kanssa. Olisi vielä ainakin Teemestarin kirja pitänyt lukea.. No, näillä mennään. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!