torstai 12. tammikuuta 2012

Lukusuunnitelmia vuodelle 2012

Olen fiilislukija. En yleensä siis suunnittele mitä luen vaan poimin luettavakseni kirjoja, jotka juuri sillä hetkellä tuntuvat sopivilta. Tässä valintatilanteessa kirjan ensimmäinen kappale on ratkaiseva. Jos se juuri sillä hetkellä vaikuttaa sopivalta, niin jatkan eteenpäin. Tästä syystä kirjahyllyssäni on lukemattomia lukemattomia kirjoja. Olenkin ajatellut, jopa päättänyt, että luen mahdollisimman paljon omasta hyllystäni. (Saman projektin parissa tuntuu olevan muitakin bloggaajia, ainakin Mari A.) Tähän tietysti liittyy myös se, etten hanki hyllyyn uutta täytettä ennen kuin olemassa olevia on luettu. Kuinka ollakaan, postilaatikkoon on viime aikoina ilmestynyt joitakin kirjoja. En vain pystynyt vastustamaan pokkarialea. Hups!

Nämä toi postitäti:
Ahern: If You Could See Me Now
Gabaldon: Sudenkorento
Gabaldon: Matkantekijä
Mazzarella: Fredrika Charlotta o.s. Tengström - kansallisrunoilijan vaimo
Munro: Viha, ystävyys, rakkaus
Lander: Tummien perhosten koti


Jotenkin ajattelin, etten lähtisi mukaan mihinkään haasteisiin, koska minulla ei oikeastaan ole aikaa lukea. Muutama tälle vuodelle heitetty haaste vaikuttaa kuitenkin todella mielenkiintoiselta. Ensinnäkin Satun luetut -blogin minihaasteet voisivat olla mielenkiintoisia. Tammi-helmikuun haasteen sarjakuvia olen lukenut aivan liian vähän. Saattaa siis olla, että osallistun. Toinen mielenkiintoinen haaste on Sonjan lukuhetket -blogin kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti, jonka alakategoriat ovat seuraavanlaiset:

- Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset 2000-luvulla*
- Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset 2000-luvulla*
- Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua**
- Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua**
- Jännityskirjallisuus
- Fantasia- ja scifi-kirjallisuus
- Klassikot
- Kotimaisten esikoiskirjailijoiden teokset ***
- Lastenkirjallisuus
- Nuortenkirjallisuus
- Sarjakuvakirjallisuus
- Tietokirjallisuus
- Kotimaiset elämänkerrat
- Novellikokoelmat
- Eräkirjallisuus
- Runokokoelmat
- Suomi ja sodat
- Suomalaiset maailmalla
- Palkitut kotimaiset kirjat ja kirjailijat

*
Kotimaisten nais- ja mieskirjailijoiden teokset, jotka on painettu 2000-luvun puolella.
** Kotimaisten nais- ja mieskirjailijoiden teokset, jotka on painettu ennen 2000-lukua.
*** Kirjailijoilla, joilta on ilmestynyt vasta yksi (1) teos eli vain se esikoisromaani, voi valloittaa tätä kategoriaa. Näin tulee tutustuttua uusiin kirjailijalupauksiin.

Olen lukenut paljon kotimaista kirjallisuutta, koska olen sitä opiskellut, mutta jotenkin tuntuu, että en sittenkään tunne sitä kovin laaja-alaisesti. Näin ensiajattelemalta pitäisi tutustua paremmin ainakin ihan viimeaikaiseen kirjallisuuteen, fantasiaan ja scifiin, sarjakuviin, elämäkertoihin (Fredrika here I come!), novelleihin, runoihin... Melkein kaikkeen siis. Klassikot väittäisin tuntevani suht hyvin.

Edellä mainittuun haasteeseen voi sisällyttää myös Morren maailman Kuusi kovaa kotimaista. Olen aikeissa lukea ainakin Katja Ketun Kätilön ja Laura Gustafssonin Huorasadun. Vanhemmista voisin lukea jonkin Hotakaisen kirjan ja Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi. Eiköhän tähän löydy vielä kaksi lisää, vaikka omasta hyllystä, niin saa sitäkin samalla tyhjennettyä.

En vielä aio sitoutua muihin kuin oman hyllyn lukemattomien lukemiseen. Parempi olla lupailematta liikoja, ettei tyssää tämä blogihomma ihan alkuunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!