maanantai 19. elokuuta 2013

Teemana nuortenkirjat


Kouluvuosi on taas käynnistynyt! Sen kunniaksi aion tämän kuun loppuun asti lukea nuortenkirjallisuutta ja blogata tietysti niistä kirjoista, jotka tänä aikana ehdin lukea.

"Teenage Students With Backpack" by Ambro / www.freedigitalphotos.net


Kaikki, jotka ovat blogiani jonkin aikaa seuranneet, ovat huomanneet, että luen aika ajoin nuorille suunnattua kirjallisuutta. Siihen on oikeastaan kolme syytä: 

1) Olen ammatiltani äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja haluan siksi pysyä kartalla nuortenkirjallisuuden suuntauksista. Siksi, että tietäisin mikä nuoria puhuttaa. Siksi, että osaisin suositella ja ehdottaa jokaiselle kiinnostavaa ja sopivaa luettavaa.

2) Minusta tuntuu, että nuortenkirjallisuutta ei arvosteta ihan niin paljon kuin olisi syytä (vaikka täytyy sanoa, että viime aikoina tilanne on hiukan parantunut). Haluan tehdä oman osani nostamalla esille sekä uutta että vanhempaa nuotenkirjallisuutta.

3) Uudet nuortenkirjat ovat niin hyviä ja mielenkiintoisia, että luen niitä mielelläni.


Koska lukusuunnitelmia pitää aina olla, olen tehnyt kaksi nuortenkirjapinoa. Toisessa ovat omasta hyllystäni löytyneet lukemattomat kirjat ja toisessa kirjastosta tätä teemaa varten kantamani kirjat.

Omassa hyllyssäni ovat lukemista odottelemassa:

Reeta Aarnio: Hän joka ei pelkää
Jeanette Winterson: Aikamyrsky
Ally Condie: Tarkoitettu
Maria Turtschaninoff: Arra
Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous
Delphine de Vigan: No ja minä
Ruta Sepetys: Harmaata valoa
Essi Tammimaa: Noaidin tytär
Salla Simukka: Valkea kuin lumi
Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet

Kirjastosta lainasin:

Annika Luther: Kirje maan ääriin
Aleksi Delikouras: Nörtti - New Game
Aleksi Delikouras: Nörtti 2 - Next Level
Marja-Leena Tiainen: Alex ja pelon aika
Kirsti Kuronen: 4 X 100
Laura Lähteenmäki: Annastiina

Että josko näiden siivin saisin teemaviikot sujumaan?


Miten on, luetko sinä nuortenkirjoja? Mitä listojeni kirjoista suosittelet ehdottomasti lukemaan?

17 kommenttia:

  1. Luen nuortenkirjoja aina välillä, ne ovat mukavia välipaloja muun lukemani seassa. Välipalalla en kuitenkaan tarkoita, ettei nuortenkirjoissa olisi mitään järkevää sisältöä, vaan sitä, että ne yleensä ovat nopeasti luettavissa. Joskus kuitenkin huomaan, että en taida enää olla kohderyhmää, vaikken vielä ihan neljännesvuosisataakaan vanha ole. Itseni ikäisiin ja, hassua kyllä, itseäni reilustikin vanhempiin kirjojen hahmoihin on vain helpompi samastua kuin itseään nuorempiin. Ehkä se johtuu elämäntilanteesta kun kuitenkin on jo asunut vuosia omillaan ja on ylipäänsä aikuinen.

    Listoiltasi en ole lukenut kuin Tiaisen Alex ja pelon ajan, senkin silloin kun olin enemmän kohderyhmää. Taisin tykätä kirjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sitä toisinaan nuortenkirjaa lukiessaan huomaa, ettei todellakaan enää ole kohderyhmää. Minä käännän ajatukseni yleensä siinä vaiheessa vähän niin kuin työmoodille ja mietin, miten teksti mahtaisi upota teineihin. Onneksi on jonkunlainen käsitys siitä, mitä nuorten maailma tällä hetkellä on.

      Minäkin luen nuortenkirjoja välipaloina - samassa merkityksessä kuin sinä. Ne ovat paljon nopeampilukuisia ja avaavat hyvin lukujumeja. :)

      Tiaiselta listallani on kaksi kirjaa ja haluaisin molemmat ehtiä lukemaan. Olen ymmärtänyt, että noista Alex-kirjoista kohderyhmäkin tosiaan pitää, kuten sinäkin olet pitänyt.

      Poista
  2. Just sain luettua Tiaisen khao lakin, oli hieno kirja!

    Omia suosikkejani ovat Terhi Rannelan nuortenkirjat ja lähteenmäen. Nyt mulla on lainassa lutherin kirjoja, ja Ruta Sepetys Harmaata valoa on upea kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi oi, Khao Lak kiinnostaa kyllä kovasti, samoin kuin Tiaisen Alex-kirja. Ja itse asiassa kaikki listoille päätyneet kirjat kiinnostavat.

      Mun tänhetkinen suosikki on Salla Simukka. Koska Jäljellä ja Toisaalla.

      Poista
  3. Tänä vuonna lukemistani kirjoista noin viidesosa on tainnut olla nuortenkirjoja. Luen vieläkin melko usein nuortenkirjallisuutta, koska kyllähän nuortenkirjoissa on helmiä, jotka viihdyttävät vielä aikuistakin. Minun on melko helppo vielä samaistuakin joihinkin nuortenkirjojen henkilöihin ehkä siksi, että kuitenkin olen kokenut joitakin samoja asioita kuin kirjojen nuoret. Pidän dystopiakirjallisuudesta, ja varsinkin nuorille suunnattua dystopiaa on ilmestynyt viime vuosina todella paljon.

    Nokkosvallankumous ja Valkea kuin lumi ovat mielestäni suosittelemisen arvoisia. Tosin pidin Punainen kuin veri -kirjasta hieman enemmän, mutta tuo toinenkin osa on vallan jännittävä. Ally Condien trilogian aloitusosa on minusta ihan hyvä, mutta olen lukenut paljon parempaakin dystopiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana huomata, että blogistit lukevat nuortenkirjoja!

      Dystopioita on tosiaan ilmestynyt viime vuosina todella paljon. Ja ne itse asiassa kohderyhmääkin kiinnostavat. Condien kirja on mukana siksi, että sen olen joskus hyllyyni käytettynä ostanut. Kerrohan lisää noista hyvistä dystopioista! Mitkä kirjat olisivat lukemisen arvoisia?

      Poista
    2. Minun suosikkidystopioissani on varmaankin suomalaisia nuoria ajatellen se huono puoli, että niitä ei ole suomennettu. Olen pitänyt erityisesti Neal Shustermanin Unwind-sarjasta ja Suzanne Youngin The Programista. Noita kirjoja ei siis ainakaan vielä ole suomennettu, ja ne ovat melko raakojakin, joten en kovin nuorille (en ainakaan ala-asteikäisille) niitä suosittelisi. Lauren Oliverin Delirium-trilogiasta pidin enemmän kuin tuosta Condien sarjan aloitusosasta. En ole vielä Condien trilogian muita osia innostunut lukemaan, ja jostakin olen lukenut, että sarja paranisi loppua kohden. Voisin myös suositella hieman vanhempaa dystopiakirjallisuutta: Monica Hughesin Arkki Ykkönen -sarjaa (Tietokoneen vangit ja Uniensieppaaja). Luin nuo uudelleen kesän aikana ja pidin näin aikuisenakin. Lapsena ne olivat todella vaikuttavia lukuelämyksiä. Vaikka ne ovat ilmestyneet jo 80-luvulla, ne eivät minun mielestäni ole mitenkään vanhentuneita.

      Keskityin tässä viestissä nuorille suunnattuun dystopiaan, koska nuorten kirjoja tässä bloggauksessa käsittelit. Tietysti esim. Teemestarin kirja, 1984 ja Orjattaresi ovat loistavia. Teemestarin kirja voisi ehkä kiinnostaa nuoriakin jo tai ainakin minua se olisi nuorena kiinnostanut. :)

      Poista
    3. Hui, miten unohdin Nälkäpelit? Ne ovat myös hyviä ja taitavat olla nuorienkin keskuudessa tällä hetkellä hyvin suosittuja.

      Poista
    4. Oi, mitä vinkkejä! Kiitos, Annami!

      Voisin hyvin lukea noita englanninkielisiäkin, koska kyllähän minä ensisijaisesti itseäni varten luen. :) Täytyypä laittaa nämä muistiin.

      Nuo aikuisille suunnatut dystopiat ovatkin jo lukulistallani valmiiksi. Teemestarin kirja löytyy jopa ihan omasta hyllystä. En vain ole saanut vielä luetuksi. En tiedä miksi.

      Poista
    5. Ole hyvä, ihanaa, jos osasin olla avuksi. :) Olen lukenut tänä vuonna erityisen paljon dystopiakirjallisuutta, joten minusta on todella mukavaa suositella kirjoja, jotka ovat mielestäni olleet lukemieni dystopiakirjojen parhaimmistoa.

      Teemestarin kirja on hieno. Se tosin ei niin vauhdikas kuin monet muut dystopiakirjat, mutta minä pidin Itärannan kauniista kielestä ja kuvailuista todella paljon. Unohdin muuten mainita Kazuo Ishiguron Ole luonani aina. Se on myös melko rauhallista dystopiaa, mutta kirja on myös eräs ehdottomista suosikeistani.

      Poista
  4. On montakin kirjallisuuden haaraa joista en tajunnut kiinnostua ennen blogeja, ja nuortenkirjat ovat yksi niistä. No, joitain luin, mutta hyvin harvoja. Nyt on ainakin lukulistalla asti jo aika monta! :)

    VastaaPoista
  5. Luen paljonkin nuortenkirjoja, eikä ainakaan minusta aikuisten tulisi lukea vain aikuisten kirjoja ja nuorten sitten nuortenkirjoja. Kuten sanoit, nykyään kirjoitetaan niin hyviä nuortenkirjoja (usein myös todella rankoista aiheista), joten niitä lukee todella mielellään. Nuortenkirjoissa on paljon hyviä dystopiatarinoita (kuten Nälkäpeli), joten ehkä niidenkin takia lukulistalleni eksyy todella paljon nuorten aineistoakin.

    Noissa sinun listoissasi oli paljon, mitä itsekin aion jossain vaiheessa lukea. Nörtit olenkin jo lukenut ja tykkäsin kovasti eli niitä voin lämpimästi suositella. Jostain syystä en ole saanut vieläkään luettua Simukan trilogian ensimmäistä osaa, vaikka sitä on niin kovasti kehuttu. Mutta ehkä jossain vaiheessa luen senkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen, Anu, kanssasi ehdottomasti samaa mieltä siitä, ettei kenenkään pidä lukea vain tietystä lokerosta. Kuten jo ylempänä sanoin, niin dystopiat myös kiinnostavat nuoria todella paljon. Minulla on itse asiassa vielä Nälkäpeli-trilogia lukematta. Hups! Aikeissa se on kyllä ollut jo vaikka kuinka pitkään.

      Simukkaan ja Lumikki-trilogiaan kannattaa kyllä ehdottomasti tutustua! Minä tosin ehkä pidin hieman enemmän Jäljellä-romaanista.

      Poista
  6. Luen nuortenkirjallisuutta juuri samoista syistä kuin sinäkin. Pidin keväällä nuortenkirjaviikon ja nyt kesällä vähän vahingossa toisenkin. Lähteenmäen Iskelmiä kolahti kohdalleen, Jussi Siirilän Barrikadikesä oli tosi hyvä, seiskoille mukava.

    Sari Peltoniemi on ollut viime vuosien suosikkini. Oletko lukenut hänen kirjojaan?

    Nälkäpeli on nuorten suosikki, ja koukuttava onkin juoneltaan, mutta kerronnaltaan yksinkertainen ja kielellisesti lattea. Tosin viimeinen osa on lukematta, muttei oikein houkuttelekaan. Simukkaa en ole lukenut. Veikkaisin, että nuoret tykkäävät. Hyvää lukuvuotta kouluun! Minulla on vielä kotoinen "lukuvuosi" edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, arvelinkin, että luemme samoista syistä. :) Minäkin pidin Iskelmistä todella paljon ja tuo Siirilän kirja on lukulistalla bloggauksesi ansiosta. Peltoniemen kirjoja en ole lukenut, mutta tarkoitus on kyllä ollut.

      Kiitos! Kotonakin on kyllä mukava olla, mutta niin on töissäkin. :D

      Poista
  7. Khao lakin sydämet on todella hyvä. kuten myös tuo Alex ja pelon aika.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!