tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuoden 2012 haasteet pakettiin ja pari uutta ensi vuodelle


Koska vuosi 2012 oli ensimmäinen blogivuoteni hyppäsin innolla mukaan kaikkeen, mitä kirjablogeilla on tarjota. Hamstrasin nimittäin aikamoisen kasan haasteita suoritettavakseni. Yllätyksekseni ne kaikki etenivät aika hyvin, mutta päätin silti, että ensi vuosi saa olla vähemmän haastava. Sittemmin rikoin päätökseni useampaan kertaan. Kröhöm..

Kokoan nyt tähän postaukseen kaikki jo suorittamani sekä ensi vuodelle jatkuvat haasteet. Taidanpa loppuun lisätä myös pari ensi vuotta koskevaa uutta haastetta.

Ensimmäinen haaste, johon lähdin mukaan, oli Sonjan Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti, josta olen jo tehnyt oman yhteenvetopostauksen. Haaste olikin kaikkein suurin, johon osallistuin, sillä se kesti koko vuoden. Muuta haasteet ovat sitten olleet lyhyempiä. Luin vuoden aikana paljon lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja niitä nostettiin esiin myös Valkoisen kirahvin Lasten linnoitus -haasteessa, jonka yhteenveto minun osaltani löytyy täältä. Osallistuin vuoden aikana myös kaikkiin kuuteen Satun minihaasteeseen:

Minihaaste 1/12: Lue sarjakuva-albumi.
Tolkien, J. R. R. - Dixon, Charles - Wenzel, David: Hobitti eli sinne ja takaisin
Lindgren, Astrid - Vang Nyman, Ingrid: Peppi tulee. Sarjakuvia osa 1
Tietäväinen, Ville: Näkymättömät kädet
Minihaaste 2/12: Toinen tapaaminen. Lue kirja kirjailijalta, johon olet tutustunut yhden kirjan verran ja jolta olet jo pitkään halunnut lukea jotain lisää.
Westö, Kjell: Isän nimeen
Minihaaste 3/12: Saarella. Lue kirja, joka sijoittuu saarelle.
Kanto, Anneli ja Rannela, Terhi: Tähystäjäneito (Kuparisaari 1)
Hislop, Victoria: Saari
Minihaaste 4/12: Lue kirja, jonka nimessä esiintyy jokin väri.
McCall Smith, Alexander: Onni ja siniset kengät
Minihaaste 5/12: Lue Lähi-itään sijoittuva kirja. 
Anita Amirrezvani: Kukkien verellä kirjottu 
Minihaaste 6/12: Lyhyesti. Lue kirja, jossa on enintään 150 sivua.
Petri Tamminen: Muistelmat 

Linnean Hyppää lavalle -haastetta varten luin kaksi Reko Lundánin näytelmää: Aina joku eksyy ja Teillä ei ollut nimiä. Tartuin myös blogeissa pyörineeseen 24h lukumaraton -haasteeseen, mutta kokemus ei ollut minun mieleeni (siitä voit lukea halutessasi lisää täältä ja täältä).

Maaliskuussa listasin monen muun bloggaajan tavoin sata kirjaa, jotka haluan ehdottomasti lukea (eli TBR100) ja listani löytyy yläpalkin kautta omalta sivultaan. Tämän haasteen suorittamiseksi en ole määritellyt minkäänlaista aikarajaa, mutta tänä vuonna luin listalta 18 kirjaa. Tätä menoa haaste ottaisi noin viisi vuotta. Katsotaan. 

Aloitin tänä vuonna viisi muutakin haastetta, jotka ovat edelleen meneillään. Kirjamielellä-blogista lähtenyt Ota riski ja rakastu kirjaan -haaste oli ja on edelleen huikea. Maria haastoi minut lukemaan Carol Shieldsiä ja minä haastoin vuorostani Sonjan ja Lurun. Shieldsini luin ja ihastuin. Luin vastikään myös Sonjan vastahaasteeksi heittämän Lisa Seen Lumikukka ja salainen viuhka, johon palaan piakkoin kokonaisen postauksen verran. Lurun haasteeksi heittämää Tervoa en vielä ole uskaltanut kohdata, mutta hyllyssä jo odottelee. Enköhän siihenkin tartu melko pian.

Marian Kirjallisuuden äidit -haasteeseen olen lukenut jo vaaditut 3 kirjaa, samoin Suketuksen Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haasteeseen vaaditut 2. Molempiin saattaa tulla vielä täydennystä ennen määräaikaa. Lisäksi kesken on hdcanisin isännöimä Lukudiplomi-haaste, jonka suorituksesta puuttuu vielä aika monta luettua. (Tätä diplomia suoritan vielä tuplana, koska luen tyttärelleni eri tarjottimelta ja kirjoitan niistä Leppislampun puolella.) Kaiken tämän lisäksi haastoin vielä itseni tutustumaan kreikkalaiseen nykykirjallisuuteen, johon olen ehtinyt vasta muutaman lukea (ks. Kreikka-sivu yläpalkista). Tätä haastetta ovat viivyttäneet seuraavat seikat: a) kreikkalaista kirjallisuutta on käännetty ja käännetään suomeksi todella vähän b) lukemistani neljästä teoksesta vain yksi oli oikeasti nautittava ja toinen siedettävä. En tietysti voi tuomita kaikkea kreikkalaista tämän perusteella, joten jatkanen tutustumismatkaani vielä ensi vuoden ajan.

Kuten jo mainitsin, niin ehdin jo päättää, etten tulevana vuonna osallistu yhteenkään haasteeseen vaan luen tasan omien mieltymysteni mukaan. Edellisessä kappaleessa mainitut haasteet tietysti jo romuttivat päätökseni heti alkuunsa. Toisaalta olisin voinut tyytyä niihin ja olla hamstraamatta yhtäkään lisää, mutta seuraavat tuntuivat vain niin houkuttelevilta. Olen siis ilmoittautunut Mari A:n Kirjavuori-haasteeseen 25 kirjalla (eli TBR25 omasta hyllystä), Susan Seitsemän sarja -sarjakuvahaasteeseen ja sekä J. S. Meresmaan Kide-novellihaasteeseen että Velman novellihaasteeseen.

Lisäksi houkuttaisivat Aletheian maakuntahaaste, Merenhuiskeen Afrikan tähti -haaste ja Facebookissa alkunsa saanut 13 uutta kotimaista kirjailijaa -haaste. Että näin. Onneksi kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti ja kukaan ei suutu, jos osallistuminen ei täydellisesti onnistu.


Upeaa kirjavuotta 2013 kaikille lukijoilleni! Teitä on ilahduttavan monta.


Ps. Kirjoitin tekstin viime vuoden puolella. Älkää siis hämääntykö päin mäntyä olevista viittauksista tähän ja ensi vuoteen. En jaksanut kaikkia ryhtyä enää muuttelemaan.


10 kommenttia:

 1. Oletpa aika huikeasti saanut suoritettua haasteita! Minä otin viime vuonna osaa käytännössä vain yhteen haasteeseen (Itsenäisyyspäivän haaste) ja sekin meni plörinäksi. Tästä yhtikäs mitään oppineena olen nyt innostunut Afrikan tähti-, Seitsemän sarja- ja Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen. Katsotaan miten käy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ja tuo Kansankynttiläin kokoontumisajot! Liikaa kivoja haasteita, liian vähän aikaa. Mä luulen, että tänä vuonna haasteiden kanssa ei ehkä käy ihan yhtä hyvin. No, saas nähdä! :)

   Poista
 2. Hauska kuulla, että olet lukenut Lumikukan. Jäänkin odottamaan malttamattomana mielipidettäsi kirjasta! En juuri koe olevani romanttisen rakkauden perään kirjoja lukiessani, vaan minua koskettaa usein juuri ystävyydestä kertovat kirjat.

  Voi, samanlaisia haasteongelmia minullakin. Yritän parhaani mukaan kieltäytyä kaikenmaailman mielenkiintoisista haasteista ja pysytellä omassa teemalukeminen-suunnitelmassa. 13 kotimaista kirjailijaa -haasteeseen voisin sikälimikäli intoutua mukaan, että luultavasti luen yli 13 kotimaista kirjaa tämän vuoden aikana ja niistä suurin osa on luultavimmin minulle uusilta kirjailijoilta. Saas nähdä kuinka kauan voin vastustaa kiusausta. Ai niin ja Kansankynttiläin kokoontumisajoihinhan jo osallistuinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän piakkoin saada kirjoitettua Lumikukasta. Sen voin jo tässä sanoa, että se oli tosi koskettava kirja!

   Mä en tiedä, miksen pysty vastustamaan noita haasteita! Pitäisi, sillä en usko että ihan kaikkea ehtii lukemaan. Voisi olla hyvä vaikka laskea, kuinka monta kirjaa kaikkiin tarvittaisiin yhteensä ja miettiä onko niiden suorittaminen ylipäätään edes mahdollista:) Mutta näkeehän sen sitten loppuvuodesta. :D

   Poista
 3. Nuo uudet haasteet ovat niin innostavia. Vannoin, että en aio lukea 13 kotimaista, mutta kas vain, nyt suunnittelen jo kovasti, keitä lukisin... pöh.

  Ja tervetuloa kapuamaan vuorelle! on mukavaa kiivetä ilman lisähappea !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Mulle käy vielä huonosti kaikkien haasteiden kanssa. Onneksi tämä ei ole niin vakavaa :)

   Haltille tosiaan voi kiivetä ilman lisähappea :) Korkeammalle en taitaisi uskaltaakaan - en edes kirjavuorelle.

   Poista
 4. Minäkin olen vähän haastenarkkari. En silti välttämättä tule oikeasti lukeneeksi kovin tavoitteellisesti haasteita silmällä pitäen; kunhan fiilistelen, mitä kaikkea sitä voisikaan tuohon ja tuohonkin haasteeseen lukea... Viime vuonna luettuja kirjoja sain sijoiteltua aika moneen haasteeseen, mutta pari kesken jäänyttä jäi vähän kaivertelemaan. Tälle vuodelle yritän pitää haasteintoni aisoissa - tavoitteena runsas mutta leppoisa lukeminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tuolla lailla rennosti fiilistellen nuo haasteet pitäisi ottaakin. Jos yrittäisin tehdä niin, niin ei haastehamsteri vallan taakkansa alle hautaudu;) Sinulla on hyvä tavoite tälle vuodelle.

   Poista
 5. Ai niin, tsemppiä Tervoon! :) Minäkään en ole vielä rohjennut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!