lauantai 23. helmikuuta 2013

Sara Razai: Olen etsinyt sinua


Lyhyet siniset kuulakärkikynäviivat suihkivat paperilla.
Lyhyt yöpaita. Tuoli kylmänä takapuolta vasten.
Toinen silmä piirtyi paperille, vain toinen, pitkä vaalea otsatukka oli valahtanut toisen päälle. Vain yksi silmä.
Hajamielisiä yrityksiä saada hiukan henkeä siihen ainoaan silmään.
Kun käänsin katseeni tummaa ikkunaa kohti, pitkä vaalea otsatukka heijastui ruudulta pimeyden keskeltä. Toinen sininen silmä. Sen enempää paperille ei tullut. Ei listaa tavoitteista jotka olisi saavutettava vuoden aikana eikä mitään tulevaisuuden linjauksia. (s. 7)

Kuva: Teos
Sara Razain esikoisteos Olen etsinyt sinua tuli luettavakseni sattumalta, sillä se oli kirjapinossa, jonka sain ystävältäni. Aikaisemmin en ollut teoksesta kuullutkaan. Sittemmin olen lukenut siitä arvion ainakin Mari A:lta ja Marialta.

Olen etsinyt sinua on romaani rakkaudesta, sopeutumisesta ja ulkopuolisuudesta. On ekonomi-Annika, suomenruotsalainen suomea puhumaton pätkätyöläinen ja on pakolainen-Samim Tabestanista, hiljainen ja yksinäinen. Turkulaisessa kulttuurien sulatusuunissa, Bailando-baarissa, 

"Olet ihan väärässä", hän toisti. "Susta kyllä näkee mitä sä ajattelet, mutta ei me olla täällä minkään saatanan yhden illan jutun takia. Tai että meistä tulisi jonkun tyttöystäviä.""Aina luullaan että täällä käydään vaan sen takia", Sandra sanoi ja puristi huulensa ärtyneenä yhteen. "Mutta koko juttu on paljon yksinkertaisempi. Se menee näin: kalja maksaa kaksi ja viisikymmentä ja sitten on koko maailma neljän seinän sisällä. Tämän lähemmäksi Madventuresia ei pääse jos on ihan rahaton." (s. 30–31)

alkaa suhde, joka herättää närää kaikkialla – monestakin syystä. Annikan ystävien ja perheen mielestä 19-vuotias Samim on Annikalle liian nuori ja ennen kaikkea liian muslimi. Samimin ystävien mielestä suomalaisen Annikan kanssa voi pitää hauskaa, mutta naimisiin ei voi mennä kuin tabestanilaisen tytön kanssa. Miten voi onnistua, jos kaikki epäilevät? Alkaako itsekin uskoa stereotypioihin?

Razai kirjoittaa tärkeistä aiheista kauniilla, tunteisiin vetoavalla kielellä. Siitä pidin erityisesti. Kirjan myötä pääsin katselemaan asioita hieman erilaisesta asetelmasta kuin tavallisesti ja se onkin yksi romaanin vahvuuksista. Mutta lopusta en pitänyt, vaikka ymmärrän sen kyllä. 


Razai, Sara: Olen etsinyt sinua (Teos & Schildts & Söderströms 2012)
Alkuteos: Jag har letat efter dig (2012)
Suomentanut Jaana Nikula
Kansi: Eva-Jo Hancock

Saatu ystävältä

2 kommenttia:

  1. Kivaa, että luit kirjan! Itse pidin myös erityisen paljon Razain kirjasta, ja muutenkin tämä oli tosi hieno kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tämä kaunis kirja on ja ansaitsisi ehdottomasti enemmän näkyvyyttä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!