maanantai 10. joulukuuta 2012

Novellihaasteita


Tällä hetkellä on käynnissä useampikin novellihaaste. Luen kyllä novelleja mielelläni, mutta täytyy sanoa, että melko vähän suhteessa romaaneihin. Tänä vuonna olen lukenut kuusi novellikokoelmaa, jos novelli käsitetään melko laajasti: 

Riina Katajavuori: Kirjeitä Jekaterinburgiin
Reija Tanninen - Maria Martzoukou (toim.): Näkymätön ja näkyvä - nykykreikkalaisia novelleja
Sir Arthut Conan Doyle: Sherlock Holmesin parhaita
Maarit Verronen: Kulkureita & Unohtajia
Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja
Petri Tamminen: Muistelmat

Ensi vuonna voisin yrittää lukea hieman enemmän novelleja, siksi tuon tässä nyt esiin muutaman erilaisen novellihaasteen.

**

Ensinnäkin J. S. Meresmaa aloitti blogissaan Kide-haasteen, jonka säännöt kuuluvat näin:




1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.

Tämä viiden kohdan ohjeistus on neuvoa-antava, ei pakollinen. Käytän novelli-sanaa, mutta joskus kertomuksen ja novellin raja voi olla häilyvä. Minusta mikä tahansa lyhyt teksti käy, mitään novellin kaavaa ei tarvitse alkaa etsiä voidakseen osallistua.


En ole saanut haastetta erikseen keneltäkään, vaan nappasin sen noin vain mukaani. Suurin hankaluus tämän haasteen kohdalla on tuo viiden mieleen jääneen novellin nimeäminen. Olisin voinut luetella tässä muutaman, esim. Poen Punaisen surman naamionäytelmän, Janssonin Näkymättömän lapsen ja vaikkapa Leena Krohnin Akvaarion valon, jotka itse asiassa ovat jääneet omilta kouluajoilta mieleen. Sen sijaan ajattelin valita nuo viisi novellia tänä vuonna lukemistani kokoelmista.

1. Ziranna Zateli: Viime vuoden morsian, joka yllätti lopussa täysin.

2. Dimitris Hatzis: Laskuveden aika, jossa poika ottaa ensimmäiset askelensa itsenäistymisen ja ymmärryksen tiellä, muuttuu aikuiseksi.

3. Sir Arthur Conan Doyle: Kirjava nauha, joka on salapoliisitarinoiden klassikko, jännittävä ja kekseliäs tarina, jonka juonta ei voi ennalta arvata.

4. Maarit Verronen: Nomadit, joka vie lukijan kulkijan matkassa aavikolle nomadien pariin. 

5. Terhi Rannela: Kadunmiehen muotokuva, joka kosketti.

Näiden viiden lisäksi pitäisi vielä asettaa itselleen novellilukutavoite. Omaa kirjahyllyäni silmäillessäni huomasin, että siellä majailee muutama lukematon novellikokoelma. Voisinkin siis ottaa tavoitteekseni lukea niistä edes muutaman, kuten nämä:

Minna Canth: Laulaja ja muita novelleja
Jhumpa Lahiri: Tuore maa
Anton Tsehov: Nainen ja sylikoira

En haasta ketään mukaan, vaan tähän voi kuka tahansa halutessaan tarttua.

**

Velman blogista löytyy toinen novellihaaste, jonka tehtävät vaikuttavat mukavan erilaisilta. Sen ohjeistus on seuraavanlainen:


Ohjeet: 

Haasteen minimisuorituksena on tehdä allaolevista tehtävistä yksi. Yhden novelli(kokoelma)n voi käyttää vain yhteen tehtävään, muiden lukuhaasteiden kanssa puolestaan saa yhdistellä vapaasti. Lukuaikaa on huhtikuun 2013 loppuun asti. Suoritetuista tehtävistä olisi hyvin toivottavaa kirjoittaa omaan blogiin, mutta jos jollain ei sellaista ole, niin sitten ei ole.

Tehtävät:

1. Lue määritelmään sopiva teksti ja kirjoita siitä blogiisi valitsemallasi tavalla. Osaan kohdista riittää siis yksi novelli ja osaan vaaditaan kokonaisen kirjan verran. Näistä voit valita yhden, useamman tai vaikka kaikki. 
a) mikä tahansa novelli tai novellikokoelma
b) kotimainen novellikokoelma
c) ulkomainen novellikokoelma
d) nuorten novellikokoelma
e) netissä tai lehdessä julkaistu novelli

2. Kokeile lukea novelleja jossain vaihtoehtoisessa olomuodossa eli äänikirjana, sähkökirjana tai sarjakuvana. Yksikin novelli riittää. Voit kirjoittaa valitsemallasi tyylilläja kertoa, oliko lukukokemus erilainen kuin yleensä.

3. Kirjoita arvioivan tekstin sijasta blogiisi joku yleisemmän tason esittelyteksti novelliteemaan liittyen. Valitse näkökulmasi itse: voit kertoa omasta novellisuhteestasi, esitellä suosikki-novellikirjailijasi tms.

4. Kysy kirjastonhoitajalta novellisuosituksia ja määrittele kysyessäsi reunaehdot oman makusi mukaan. Kerro tuloksista, että mitä sinulle suositeltiin, saitko mitä halusit jne.

5. Lue joku novelli sekä alkuperäistekstinä että käännöksenä ja vertaile niitä. Voit myös vertailla mitä tahansa kahta samassa kokoelmassa julkaistua novellia.

**


**

Novellihaasteita siis riittää bloggareiden pään menoksi! Itse aion osallistua Kide-haasteen lisäksi tuohon Velman haasteeseen. Minun ei pitänyt ensi vuodeksi haalia yhtään haastetta itselleni, mutta kuinkas taas kävikään. No, ainakin luen pari novellikokoelmaa.


6 kommenttia:

  1. Sinulta sainkin tässä vinkkejä uudemmista novelleista omaa Kide-haastettani ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Margit! Suosittelen etenkin Verrosta ja tuota kreikkalaista novelliantologiaa.

      Poista
  2. Pitääkin muistaa, jos ja kun ensi vuoden alussa tartun novelliin, nämä haasteet ja etsiä käsiini. Novelleita olen lukenut kuluvana vuonna huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Kai se on tämä keskittymisvaikeus pidempiin tarinoihin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä just vasta tajusin, että novellejakin voi lukea ja ne on hyviä lyhyytensä takia. Yhden novellin ajan voi juurikin ehtiä keskittymään lukemiseen :) Ne on noi lapsukaiset, jotka hankaloittaa keskittymistä.

      Poista
  3. Hauska, minullekin oli jäänyt Akvaarion valo -novelli mieleen lukioajoilta (meillä on tainnut olla sama kirjasarja käytössä ;)) ja meinasin mainita sen Kide-haasteen yhteydessä, mutta kun päädyin siihen avioliitto-teemaan niin jätin sen pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, niin on tainnut. Toihan on muuten sieltä samaisesta kirjasarjasta tuo Punaisen surman naamionäytelmäkin. Luin sen vasta uudelleen, koska muistin siitä oikeastaan vain eebenpuisen kaappikellon;) Hyllyssä siis majailee myös Poen Kootut kertomukset - lukemattomana.

      Poista

Kiitos kommentistasi!