keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Laura Lähteenmäki: North End - Niskaan putoava taivas


Kuva: WSOY
Nuortenkirjallisuudella jatketaan vielä tämän viikon loppuun. Sitten alan taas lukea muutakin. Itse asiassa muutama tuollainen muu kirja (Fagerholmin Amerikkalainen tyttö ja Montgomeryn Hedelmätarhan Kilmeny) on vielä bloggaamattakin. Nyt saa kuitenkin vuoronsa Laura Lähteenmäen North End - Niskaan putoava taivas, joka aloittaa uuden nuortenkirjasarjan.

Se oli varmaan unta, vaikka se oli kuin totta. (Aloituskappale s. 7)

Joskus tulevaisuudessa, kun olen isomummi-ikäinen, olemme tuhlanneet kaikki luonnonvarat, ilmasto on muuttunut radikaalisti ja monet meille itsestään selvistä asioista (kuten kaikki herkut suklaasta lähtien) ovat ylellisyystuotteita. Puhutaankin ajasta Muutoksen jälkeen. Neljätoistavuotias Tekla joutuu muuttamaan perheensä mukana pohjoisen kylmyyteen - vasten tahtoaan tietenkin, joten hän ei tee elettäkään sopeutuakseen uuteen paikkaan. Sopeutumista vaatii myös perheen tilanne, jossa eronneet vanhemmat asuvat vuoroviikoin kotona lasten kanssa. Systeemi ei ole aukoton, sillä eräänä maanantaina äidin lähdettyä isä ei tulekaan. Viikot ovat menneet sekaisin. Tekla ei tietenkään korjaa asiaa kertomalla asiasta vanhemmilleen vaan päättää elää viikon ilman vanhempia pikkuveljestä huolehtien. 

Viikko ei kuitenkaan ole unelmien täyttymystä ja ihanaa elämää vaan silkkaa painajaista. Huolia aiheuttavat niin entisen paikan ystävät, naapurissa asuvat nuoret, oma pikkuveli kuin North Endin suklaatehdaskin. Tekla joutuu kohtaamaan kaikenlaisia vaikeuksia, jotka kuitenkin kasvattavat. 

Romaanissa sivutaan tärkeitä yhteiskunnallisia asioita ilmastonmuutoksesta aktivisteihin ja jokaisen velvollisuuteen tehdä oma osansa. Keskiössä ovat kuitenkin nuorten ihmissuhteet ja tunteet, se miten nuori kokee erilaiset tilanteet ja sopeutuu niihin. Kirja olikin enemmän nuortenkirja kuin odotin, sillä oletin sen olevan ns. nuorille aikuisille suunnatun. Tämä ei tietysti tarkoita, että kirja olisi huono tai huonompi kuin odotin. Se oli vain erilainen. 

Lähteenmäen teksti soljuu ongelmitta eteenpäin ja hän kuvaa nuorten maailmaa uskottavasti. Myös Muutoksen jälkeinen maailma tuntuu uskottavalta, juuri sellaiselta kuin sen voisi kuvitellakin olevan. Omalla tavallaan se on pelottavaa, sillä tulevaisuuden maailma ei välttämättä ole kovin valoisa paikka.

Kirjaa on luettu myös muissa blogeissa, kuten Sinisen linnan kirjastossa, josta löytyy linkit useampaankin North End -arvioon.

Haasteet: Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti


Lähteenmäki, Laura: North End - Niskaan putoava taivas (WSOY 2012)
Kansi: Pietari Posti

6 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä hyvä - ja tulevaisuusvisiona aika hyytäväkin! Iik, Blogistanian Kuopus on ihan kohta ja minulla on yksi "ennakkosuosikki" vielä lukematta ja bloggaamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hyvä etten ole ainoa viimetinkailija Kuopuksen suhteen.. Mulla on nimittäin yksi vielä kesken ja yksi kokonaan lukematta - ja ne pitäisi tietty myös blogata! Tuli vähän innostuttua tässä loppusuoralla:) Saas nähdä ehdinkö, kun on tätä muutakin elämää.

   Poista
 2. En ehtinyt tätä lukea Kuopukseen, mutta myöhemmin sitten. Kirja herätti kiinnostukseni, kun olin kuuntelemassa kirjailijan selostusta kirjastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hyvä. Nyt tuntuu siltä, etten mitenkään osaa valita vain kolmea kirjaa Kuopukseen. Olen lukenut jo niin monta hyvää kirjaa, jotka kaikki ansaitsisivat tulla palkituiksi ja luetuiksi.

   Niin ja mulla on vielä se Teräksen Perhosen varjo kesken. Toivottavasti saan sen tänään vielä luettua ja blogattua:) En kyllä välttämättä saa, mikä toisaalta ois ihan hyvä juttu, koska niitä hyviä kirjoja tosiaan on..

   Poista
  2. On tämä vaikeaa, mutta kaksi on varmaa suosikkiani ja yhtä vielä mietin, kahden vaiheilla olen tai siis kolmen vaiheilla... Minä taas toivon, että ehdit lukemaan Perhosen varjon! :)

   Poista
  3. Minulla on täsmälleen sama tilanne! Kaksi ensimmäistä ovat varmoja ja kolmannesta sijasta taistelee kolme kirjaa..

   Poista

Kiitos kommentistasi!