Sivut

perjantai 4. toukokuuta 2012

Satuja, seikkailuja ja kepposia

Astrid Lindgrenin saduista ja kertomuksista on koottu monta monituista kokoelmaa ja nyt olisi esittelyssä taas yksi, melko tuore tapaus: vuonna 2011 ilmestynyt Satuja, seikkailuja ja kepposia. Ostin kirjan tietysti lapsia varten, mutta kävikin niin, ettei tyttäreni jaksanut näistä saduista kuunnella kuin ne vauhdikkaimmat Pepit ja Eemelit. Jotkut saduista ovatkin nykylapsen näkökulmasta ehkä jo hieman vanhentuneita ja tylsiä, vaikka äiti rauhallisesta tunnelmasta pitäisikin. Koska luin kirjan lähinnä itsekseni, niin ajattelin tavoistani poiketen kirjoittaa siitä täällä Tarinoiden taiassa. Yleensähän lastenkirjapostaukseni löytyvät toisesta blogistani.

Minulle luettiin lapsena Lindgreniltä lähinnä juuri Peppi Pitkätossun ja Eemelin seikkailuista. Joihinkin Lindgrenin satuihin olen tutustunut vasta aikuisemmalla iällä, Saariston lapsia toki katsottiin telkkarista jo lapsena. Lukiossa luin ruotsiksi Ronja ryövärintyttären, yliopistossa seikkailin muun muassa Veljeni Leijonamielen ja Mio, poikani Mion maisemissa. Niinpä Satuja, seikkailuja ja kepposia toimi jonkinlaisena syventävänä johdatuksena (heh) Lindgrenin tuotantoon ja nostalgisena matkana lapsuuden satuihin.

Satukokoelma sisältää 11 Lindgrenin satua alkuperäisine kuvituksineen. Jo mainitsemieni Peppi Pitkätossun (Muistatko Peppi Pitkätossun?) ja Eemelin (Eemeli ja keittokulho) lisäksi mukana on muitakin tunnettuja satuja: Mikko ja Minna, Marikki, katso, lunta sataa, Luokan paras Kassinen ja Minä en tahdo nukkumaan! Minulla tuntemattomampia satuja olivat aivan mielettömän upeasti kuvitetut, herkät sadut: Punasilmäinen lohikäärme, Kultasiskoni ja Hämäränmaassa. Tyttäreni mielestä tylsimpiä satuja olivat Poju muuttaa Pikkulaan ja Pontus käy koulua, jotka kieltämättä ovatkin ehkä aihepiireiltään, ilmaisultaan, sanastoltaan ikääntymisestä eniten kärsineitä, vanhentuneimpia siis.

Kirjan kuvitus on kautta linjan todella hienoa, mutta käsittääkseni näin on yleensä aina Lindgrenin ollessa kyseessä. Kuvat ovat hauskoja ja värikkäitä, mutta tarvittaessa myös herkkiä ja tunnelmallisia. Kuvitus on siis, kuten jo mainittua, alkuperäinen. Siitä vastaavat aina ihana Ilon Wikland, Ingrid Vang Nyman, Björn Berg, Hans Arnold, Kristina Digman ja Marit Törnqvist.

Osallistun kirjalla Lasten linnoitus -haasteeseen.

Lindgren, Astrid: Satuja, seikkailuja ja kepposia (WSOY 2011)
Ruotsinkielinen alkuteos: Sagor hyss & äventyr
 

2 kommenttia:

  1. Ai niin, olen kokonaan unohtanut tämän kiehtovan kirjan hankkia meillekin luettavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kaunis, ihana ja nostalginen kirja. Taattua Lindgren-laatua!

      Poista

Kiitos kommentistasi!